Mokytojų požiūris į gebėjimus kaip profesijos kompetencijų dėmenį - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Profesorė Socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus pedagoginio universiteto Edukologijos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius Tel. (85) 279 00 42 El. paštas: martisauskiene@gmail.com Straipsnyje analizuojamas mokytojų požiūris į kardinalius gebėjimus bendrauti su ugdytiniais, diagnozuoti pasiekimus, organizuoti mokymąsi, dirbti komandoje, planuoti pedagoginę veiklą. Išryškinti prioritetiniai gebėjimai bei jų didžiausios ir mažiausios apraiškos, atskleistos gebėjimų sąsajos su žiniomis ir vertybinėmis nuostatomis, kaip kitais kompetencijos struktūriniais dėmenimis, taip pat su kitais veiksniais – mokytojų kvalifikacija, darbo stažu, lytimi.