Moters savo kūno suvokimas kaip socializacijos rizikos veiksnys - Buzaitytė-Kašalynienė, Jolita; Rinkevičienė, Virgina (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė, Vilniaus universiteto Socialinio darbo katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. 2 66 76 09 Socialinio darbo studijų programos magistrantė Vilniaus universiteto Socialinio darbo katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. 2 66 76 09 Straipsnyje, remiantis 15–16 metų merginų apklausos ir skaitomiausių žurnalų vaizdo analize, aptariamas spausdintinės žiniasklaidos poveikis merginų socializacijos procesui. Analizuojamas spaudoje kuriamas idealus moters kūno vaizdinys ir šio vaizdinio įtaka merginų savo kūno suvokimams bei vertinimams. Kuriamo idealaus kūno vaizdinio įtaka atsiskleidžia per merginų internalizuotą moters kūno idealą, kuris išryškėja lyginant objektyvius merginų kūno masės matmenis ir subjektyvius kūno suvokimus bei vertinimus ir stebint jų neatitikimus. Subjektyviai kūnas suvokiamas esąs didesnių apimčių nei yra iš tikrųjų, o tai lemia nepasitenkinimą ir siekimą suliesėti.