Šiuolaikinio žmogaus socializacija Juozo Vaitkevičiaus socialinėje pedagogikoje - Aramavičiūtė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius. Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: aramaviciute@gmail.com Straipsnyje siekiama suaktualinti žmogaus socializacijos ir ją lemiančių veiksnių sampratas J. Vaitkevičiaus socialinėje pedagogikoje. Lyginant J. Vaitkevičiaus ir kitų – ankstesnių ir šiuolaikinių – autorių požiūrius, visų pirma ryškinamos žmogaus socializacijos esmės išraiškos ir atskleidžiama žmogaus socializavimo ontogenezėje prasmė. Aptariamos socializacijos ir pasaulėžiūros sąsajos, kaip skiriamasis J. Vaitkevičiaus socializacijos sampratos bruožas. Taip pat straipsnyje skiriami ir aptariami esminiai vidiniai ir išoriniai socializacijos veiksniai.