Tradicija kaip praeities ir dabarties dialogas - Stonkuvienė, Irena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius Tel. (85) 266 76 25 El paštas: irena.stonkuviene@fsf.vu.lt Straipsnio atspirties taškas – vieno žymiausių Lietuvos filosofų ir pedagogų Antano Maceinos 1934 metais išdėstytos mintys apie tautos praeitį, jos atgaivinimą ir pavertimą savastimi tautiniame auklėjime. Straipsnyje analizuojant, kokį atgarsį šios mintys randa XXI a. kontekste, aptariama tradicijos samprata kultūrologiniame ir edukologiniame diskurse, aprašomi pagrindiniai tradicijos perdavimo mechanizmai, išryškinamos kultūrinių tradicijų sąsajos su ugdymu, atskleidžiami kai kurie sunkumai, susiję su tradicijų perdavimu, perėmimu bei puoselėjimu mokykloje.