Ar Lietuvos aukštojo mokslo sistemos organizacijų kultūra palanki moterims mokslininkėms? - Šidlauskienė, Virginija; Šaparnienė, Diana; Kovierienė, Ala (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Docentė, socialinių mokslų daktarė Šiaulių universiteto Lyčių centro direktorė P. Višinskio g. 25, LT-76001 Šiauliai Tel. (8 41) 59 57 57 El. paštas: svirginija@cr.su.lt Docentė, socialinių mokslų daktarė Šiaulių universitetas Architektų g. 1, LT-76001 Šiauliai Tel. (8 41) 59 58 87 El. paštas: diana.s@smf.su.lt Docentė, socialinių mokslų daktarė Šiaulių universitetas Vilniaus g. 141, LT-76001 Šiauliai Tel. (8 41) 59 58 40 El. paštas: al.ko@tf.su.lt Straipsnyje pristatomas Lietuvos kontekstą atspindinčios tarptautinės studijos fragmentas apie palankios kultūrinės aplinkos poveikį aukštojo mokslo srityje ir kylančias problemas moterims, kurios atlieka tyrimus industrijų ir technologijų srityse. Siekta nustatyti, kaip edukacinės aplinkos moterų „kitoniškumas“ yra paaiškinamas, remiantis hierarchiniais, biurokratiniais santykiais, kaip „vyriškoji“ kultūra paveikia moterų mokslininkių karjerą. Išanalizavus Lietuvos moterų mokslininkių, dirbančių šiose srityse, nuomones bei aplinkai būdingus faktus paaiškėjo, kad Lietuvoje vyrauja stereotipinė nuostata, jog moterys mokslininkės netinka dirbti „vyriškų“ profesijų srityse (kaip antai technologė, inžinierė); akivaizdžiai deklaruojamas nepasitikėjimas moters sugebėjimais bei kvalifikacija industrinių ir technologinių tyrimų srityse; jau beveik dvidešimt metų vyksta Rytų Europos šalių plėtra link gerovės valstybės ir laisvosios rinkos santykių, konstruojanti moterims paradoksalią mokslininkių būseną „tarp modernumo ir patriarchalumo“. Straipsnyje siūlomos neatidėliotinos priemonės, kurių būtina skubiai imtis mūsų šalyje, siekiant paremti moteris mokslininkes, pažangą ir padėti joms įsitraukti į Europos mokslinių tyrimų erdvę.