LATVIJOS MATEMATIKOS OLIMPIADŲ PROBLEMINIŲ UŽDUOČIŲ POKYČIAI - Avotina, Maruta; Šuste, Agnese (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Mathematics, Lecturer University of Latvia, Address: Zellu Street 29, Riga, LV-1002, Latvia, E-mail address: marutaavotina@inbox.lv Mathematics, Lecturer University of Latvia, Address: Zellu Street 29, Riga, LV-1002, Latvia, E-mail address: agnese.suste@lu.lv Straipsnyje aptariama matematikos olimpiadų situacija Latvijoje ir gvildenama mokinių, dalyvaujančių šiose olimpiadose, prastėjančių rezultatų ir mažėjančios motyvacijos dalyvauti jose problematika, signalizuojanti, kad kažkas yra negerai. Matematikos olimpiadose dalyvavusių mokinių rezultatai rodo, kad daugumai mokinių kai kurios probleminės užduotys buvo per sunkios. Siekiant gerinti mokinių pasiekimus ir palaikyti motyvaciją, pastaraisiais metais buvo analizuojamos ir keičiamos probleminės olimpiadų užduotys. Remiantis atlikta matematikos mokytojų apklausa, straipsnyje diskutuojama, kokio tipo probleminės užduotys turėtų būti įtraukiamos į olimpiadų užduotis. Ar olimpiadų probleminės užduotys turi būti panašios į tas, kurias mokiniai mokėsi spręsti per pamokas ankstesniais metais, ar tai turi būti probleminės užduotys, kurių sprendimo patirties olimpiadų dalyviai neturi? Ar matematikos olimpiadų užduotys privalo turėti sąsajų su mokykline matematikos programa? Kaip padėti mokiniams pasirengti olimpiadoms? Paprastai pasirengimo metu mokytojai siūlė mokiniams spręsti ankstesnių metų olimpiadų užduotis. Ieškant atsakymų į minėtus klausimus, nuspręsta keisti matematikos olimpiadų užduotis. Sutarta vietoj anksčiau pamokose išmoktų spręsti probleminių užduočių į olimpiadų probleminių užduočių rinkinį įtraukti temines problemines užduotis, kurios atitinka mokyklos programos tematiką. Tai palengvino rengimąsi olimpiadoms, nes mokytojai galėjo skirti daugiau dėmesio konkrečios temos teoriniam pasirengimui ir išmokyti mokinius įvairių metodų probleminėms užduotims spręsti. Straipsnyje pateikiami empiriniai duomenys, kokią įtaką Latvijos matematikos olimpiadų rezultatams turėjo minėti pokyčiai.