Užsienio pedagoginės patirties atspindys J. Laužiko darbuose (gimimo 100-ųjų metinių proga) - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2004)
Straipsnyje nagrinėjami J. Laužiko darbai, jo idėjos užsienio pedagogikos ir mokyklos praktikos klausimais. Pabrėžiama, kad autorius buvo gerai susipažinęs su užsienio mokyklos patirtimi, giliai išstudijavęs XX a. pradžios naująsias pedagogines sroves, jų mokyklų praktiką (Jenos planą ir kt.). Pažymima, kad mokslininkas pritarė daugeliui naujosios pedagogikos idėjų, bet pasisakė prieš aklą jų kopijavimą, vykdant švietimo reformą Lietuvoje. Straipsnyje ne tik analizuojami profesoriaus darbai, bet ir pabrėžiamos kai kurios jo asmenybės savybės: dvasingumas, žmoniškumas, didelė meilė vaikui.