Ugdymo mokslo sistemos pradmenys Lietuvoje - Montvilaitė, Sigita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2004)
Šiuo straipsniu pristatomi ugdymo mokslo sistemos pradmenys Lietuvoje, pasitelkiant pavienių ugdymo problemų, kaip mokslo disciplinų, sprendimo pavyzdžius. Analizuojami ugdymo mokslo sistemos reikalavimus perteikiantys M. Mačernio, A. Šerkšno, A. Gučo, A. Maceinos veikalai, juose pateiktas nuoseklus ir sistemiškas problemos nagrinėjimas, apimantis specialiuosius tikslus ir uždavinius, žinių turinį, jo dėstymo nuoseklumą, būdus, kt. Detaliau pristatoma žymaus pedagogo J. Laužiko teoriniu ir praktiniu lygmeniu sprendžiama mokinių savivaldos problema. Išryškinamas analizuojamų veikalų mokslinis pobūdis ir vieta besikuriančioje XX a. pirmosios pusės ugdymo mokslo sistemoje.