Kad ugdymas nebūtų vienakojis: dvasingumas kaip svarbi dedamoji - Kontrimienė, Simona (Acta Paedagogica Vilnensia, 2019)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje atskleidžiama dvasingumo svarba akademiniame diskurse, kuriame raginama siekti mokslo ir dvasingumo sintezės atsisakant klaidingo epistemologinio žemėlapio ir ugdant išskirtines intelektines savybes, bendrai vadinamas dvasiniu intelektu (SQ). Pristatomos dvasingumo sampratos ugdymo moksle – čia dvasingumas dažnai implikuoja autentiškumą, transcendavimą ir susietumą arba kritinį požiūrį kaip atsvarą tradiciniam religingumui bei transracionalias patirtis. Aptariami dvasingumo ugdymo aukštojo mokslo institucijose būdai.
Keywords: dvasingumas; dvasingumo sampratos ugdymo moksle; dvasinis intelektas (SQ); transcendavimas; dvasingumo ugdymas