Valdymas ir administravimas aukštajame moksle: Pietų Afrikos universitetų apgultis - Wolhuter, C.C.; Langa, P. (Acta Paedagogica Vilnensia, 2021)
Neseniai įvykę universitetų valdymo pokyčiai visame pasaulyje turėtų būti kruopščiai apsvarstyti, išnagrinėti ir įvertinti pagal tai, kiek jie padeda universitetams atlikti unikalų vaidmenį visuomenėje. Dėl svarių priežasčių Pietų Afrikos aukštasis mokslas nuo 1994 m. atsidūrė tarptautinės bendruomenės dėmesio centre. Straipsnyje apžvelgiama Pietų Afrikos akademinė profesija pokyčių universitetų valdymo ir administravimo srityse kontekste. Daroma išvada, kad Pietų Afrikos dėstytojai ir mokslininkai de jure ir de facto valdydami ir administruodami universitetus atsiduria tarp dviejų jėgų: nacionalinio ir institucinio valdymo bei studentijos. Tai kelia universitetų išlikimo grėsmę. Todėl labai laiku ir daug žadanti nauja iniciatyva yra tarptautinė Akademinės profesijos žinių visuomenėje (angl. APIKS) apklausa, kurioje dalyvavo Pietų Afrikos akademinės profesijos atstovai.
Keywords: akademinė profesija; aukštasis mokslas; vadybiškumas; studentų aktyvumas; Pietų Afrika