XXI a. mokyklos architektūros modelis: tyrimų rezultatų sintezė - Vilbikienė, Grėtė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2021)
Straipsnyje išskiriamos ir analizuojamos aktualiausios ir dažniausiai nagrinėjamos šių dienų tyrimų temos, apimančios pedagogiką ir fizinę mokymo(si) aplinką, stengiantis analizuoti šios sąsajos būdus, priemones, aspektus ir metodikas kitų tyrėjų mokslo darbuose. Nagrinėjant pedagogikos ir fizinės mokyklų aplinkos sąsajas buvo pasitelkta sisteminė literatūros šaltinių analizė. Remiantis sisteminės analizės rezultatais straipsnyje yra pateikiamas mokyklų architektūros ir šiuolaikinio bendrojo ugdymo(si) tikslų ir uždavinių sąveikos modelis. Tai XXI a. mokyklos modelis, atskleidžiantis tuos fizinės mokymo(si) aplinkos veiksnius ir savybes, kurios padėtų sukurti šiuolaikinį ugdymą(si) atitinkančią fizinę mokymo(si) aplinką.
Keywords: mokyklų architektūra; fizinė mokymo(si) aplinka; XXI a. mokyklos modelis; dalyvaujamasis dizainas; pedagogika; šiuolaikiniai bendrojo ugdymo(si) tikslai ir uždaviniai