Pradedančiųjų mokytojų susidūrimas su ugdymo realybe: programos „Renkuosi mokyti!“ atvejis - Lebedytė-Mečionienė, Indrė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2022)
Pradedantieji mokytojai, patirdami „realybės šoką“, gali daug jautriau pastebėti ir kvestionuoti standartus, kurie yra neatsiejami nuo kapitalizmo, globalizacijos ir neoliberalizmo įtakos. Naratyvinio tyrimo strategijos nuostatos leido atlikti giluminius interviu / dialogus su 9 programos „Renkuosi mokyti!“ mokytojais. Kokybinių duomenų analizė atskleidė įsivyravusius hierarchinius santykius mokykloje (dažnai pagrįstus baime ar įtampa); įvairaus tipo klastočių paplitimą – kai dokumentai neatitinka realybės; bendrųjų programų, standartizuotų testų ir egzaminų diktuojamą orientaciją į rezultatus, o ne vaiko poreikius; akademinių klasių sudarymą ir etikečių klijavimo „normą“ – reiškinius, formuojančius silpnesniųjų habitus ir prisidedančius prie socialinės reprodukcijos švietime.
Keywords: pradedantieji mokytojai; „Renkuosi mokyti!“ mokytojai; kritinė pedagogika; „realybės šokas“; socialinė reprodukcija švietime; švietimo reformos