VIZUALINIS MOKTYTOJO ĮVAIZDIS: LYGINAMASIS TYRIMAS - Kestere, Iveta; Wolhuter, Charl; Lozano, Ricardo (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Dr. paed., Instituteof Educational Sciences, University of Latvia, Latvia. E-mail: iveta.kestere@lu.lv Address: Laimdotas 37, Rīga LV1006, Latvia Phone +371 29496660; +32 473 63 37 98PhD, Graduate School of Education, North West University, South Africa. E-mail: Charl.Wolhuter@nwu.ac.za Address: North-West University, Private Bag X 6001, Potchefstroom 2520, South AfricaPhD, Educational Sciences Department, Yeditepe University, Turkey. E-mail:  ricardolozanov@gmail.comStraipsnyje „Vizualinis mokytojo įvaizdis: lyginamasis tyrimas“ pateikiami tyrimo, atlikto dešimtyje šalių – Anglijoje, Pietų Afrikoje, Serbijoje, Slovėnijoje, Graikijoje, Bulgarijoje, Latvijoje, Turkijoje, Pakistane ir Meksikoje – rezultatai. Maždaug po 100 penkiolikos metų mokinių ir 50 mokytojų kiekvienoje tyrime dalyvaujančioje šalyje buvo prašoma nupiešti ar aprašyti tipinį mokytoją, apibūdinant jo lytį, amžių, išvaizdą, kalbą, laikyseną, elgesį ir kt. Respondentų atsakymai buvo analizuojami naudojant bendrą metodologiją. 1 053 mokinių ir 408 mokytojų piešinių ir atsakymų raštu analizė leido išryškinti mokytojų ir mokinių tipinio mokytojo įsivaizdavimo panašumus ir skirtumus, taip pat atskleidė atsakymų skirtingose šalyse įvairovę. Papildomai tyrimo metu išryškėjo, kaip įsivaizduojamas ne tik tipinis, bet ir „idealus“, taip pat „geras“ ir „blogas“ mokytojas.
Keywords: tipinis mokytojas; mokytojo profesija; vizualinis įvaizdis; lyginamieji tyrimai