ŠIUOLAIKINIŲ PAAUGLIŲ DVASINIŲ VERTYBIŲ PAJAUTOS DINAMIKA EDUKACINIAME KONTEKSTE - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Lietuvos edukologijos universiteto Edukologijos katedra Studentų g. 39, LT-08106, Vilnius Tel. (8 5) 279 00 42Atsiremiant į šiuolaikinę žmogaus būties sampratą, aptariama dvasinių vertybių svarba asmenybės tapsmui, atskleidžiamas nelygstamas dvasinių vertybių pajautos lygmuo vertybių internalizacijoje. Straipsnyje pateikiamas ir lyginamas paauglių, tirtų 1999 ir 2009 metais, dvasinių išgyvenimų pobūdis, išryškinami svarbiausi išgyvenimų šaltiniai, parodoma vertybių išgyvenimo dinamika, keliamos aktualios ugdymo problemos, ypač gnostinių išgyvenimų srityje.
Keywords: vertybės; paauglių dvasinių vertybių išgyvenimas; dvasinių vertybių išgyvenimo dinamika; ugdymo(si) problemos