UGDYMO IDĖJŲ ŽENKLINIMAS: PATIRTIS IR PRIEIGOS - Survutaitė, Dalia (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Docentė socialinių mokslų (edukologija) daktarė Lietuvos edukologijos universitetas Studentų g. 39-327, LT-08106 Vilnius El. paštas:  dalia.survutaite@leu.lt Mob. tel. 8 686 63339Pedagogikos istorijoje kaupiami įvairūs ugdymo praktikos aprašai, analizuojamos, lyginamos ir vertinamos ugdymo idėjos. Dėl to randasi įvairios ugdymo patirties ženklinimo prieigos. Retrospektyviai nagrinėjant Lietuvos ir tarptautinius pedagogikos istorijos tyrimus atrandama įvairi ugdymo teorijų, koncepcijų skirstymo praktika. Straipsnyje aprašoma Lietuvos edukologų patirtis klasifikuoti ugdymo idėjas į teorijas, kryptis, sroves, paradigmas, koncepcijas. Heterogeninio ugdymo sąlygomis randasi naujos koncepcijos iš jau gyvuojančių teorijų ir mūsų laikų paradigminių dimensijų derinių. Čia įvardijamos dominuojančios ugdymo idėjos, aprašoma ir tarptautinė tyrėjų bendruomenėse gyvuojanti ugdymo teorijų konvergencijos tendencija. Vertinant pedagogikos istoriją kaip turinčią sinchroninę-taksonominę struktūrą, daroma prielaida, kad esamos ir atsirandančios ugdymo idėjos gali būti išreikštos grafiškai vaizduojant santykius tiek mikro-, tiek makrolygmeniu. Lyginamosios analizės bei modeliavimo dėka mėginama schemiškai vaizduoti ugdymo idėjų įvairovę šiuolaikinėje edukacijoje.
Keywords: ugdymo idėjos; teorijos; paradigmos; pedagoginės koncepcijos; klasifikacija; ženklinimas