Metaforinis būsimųjų geografijos mokytojų sąvokos „geografija“ suvokimo vertinimas - Kaya, Baştürk; Aladag, Caner (Acta Paedagogica Vilnensia, 2024)
Straipsnyje pristatomu tyrimu siekiama atskleisti, kokias metaforas sąvokai „geografija“ taiko būsimieji geografijos mokytojai. Tyrime taikyta kokybinio fenomenologinio metodo prieiga, atlikta duomenų turinio analizė. Siekiant ištirti tyrime dalyvavusių studentų geografijos sąvokos suvokimą, buvo parengta pusiau struktūruota forma, į ją įtrauktas sakinys: „Geografija yra kaip ..........., nes ........“, ir studentų buvo paprašyta užpildyti šį sakinį formoje. Tyrimo radiniai atskleidė, kad studentai pateikė 86 validžias metaforas. Metaforos buvo koduojamos pagal bendrus bruožus, sukurtos 8 konceptualios kategorijos. Iš jų labiausiai išsiskiria šios: „Geografija kaip atradimų ir mokymosi šaltinis“, „Geografija kaip įvairovės šaltinis“, „Geografija kaip tai, kas panašu į žmoniją“, „Geografija kaip taikos ir pripažinimo šaltinis“ – visos šios kategorijos išsiskyrė metaforų skaičiumi ir dažnumu.
Keywords: metafora; geografija; būsimieji mokytojai; kokybinis tyrimas; suvokimas