Kritiškas žvilgsnis į dvikalbį fizinį ugdymą Ispanijoje - Martínez-Hita, Francisco José (Acta Paedagogica Vilnensia, 2025)
Straipsnio pagrindinis tikslas – apžvelgti prieštaringiausius dvikalbio ugdymo aspektus, daugiausia dėmesio skiriant fizinio ugdymo temai. Šiuo tikslu atlikta mokslinės literatūros paieška pagrindinėse duomenų bazėse (Dialnet, Google Scholar ir SCOPUS) ir į analizę įtraukti su dvikalbiu ugdymu, CLIL (integruotu dalyko ir užsienio kalbos mokymu(si) bei fiziniu ugdymu susiję straipsniai. Analizė atskleidė nemažai veiksnių, kurie gali likti nepastebėti ir kuriuos skelbti būtų politiškai nekorektiška, nes jie kritikuoja madingą švietimo tendenciją – dvikalbystę. Nagrinėjami aspektai apima šias kategorijas: mokomojo dalyko turinys, mokinių motyvacijos problemos, mokytojų patiriami sunkumai ir nuovargis bei įtraukiosios mokyklos kvestionavimas ir analizė politiniu lygmeniu. Pirmiausia šie klausimai kūno kultūros dalyko aspektu aptariami bendrai, vėliau siauriau ir giliau. Mūsų radiniai leidžia teigti, kad Ispanijos švietimo sistema atsidūrė kryžkelėje bei tai, kad turėtų būti apmąstyti visi pokyčių padariniai ir pasiūlyta naujų alternatyvų.
Keywords: CLIL; kalbų mokymas(is); užsienio kalba; ugdymo inovacijos; iššūkis