PROBLEMINIO MOKYMOSI KAIP STUDIJŲ METODO IR KAIP STRATEGIJOS SAMPRATOS PROBLEMA - Targamadzė, Vilija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė profesorėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-O1513 VilniusTel. (8 5) 266 7625El. paštas: vilija.targamadze@gmail.comStraipsnyje pateikiamos probleminio mokymosi teorinės įžvalgos, siekiant atrasti probleminio mokymosi metodo ir studijų strategijos takoskyrą. Tuo tikslu aptariami probleminio mokymosi ir studijų strategijos panašumai ir savitumai. Taip pat pasitelkiama ekspertų (devynių Gruzijos ir Ukrainos ekspertų universitetų dėstytojų, dalyvaujančių TEMPUS projekte) nuomonė. Teorinėse įžvalgose apibūdinama probleminio mokymosi studijų strategijos filosofija, kurios principai, pasak T. Barret (2005, p. 20–21), sietini su trimis metodologinėmis prieigomis: kognityvizmu, socialiniu konstruktyvizmu ir postmodernizmu. Apibendrinus teorines įžvalgas ir ekspertų nuomonę išryškinamas esminis skirtumas tarp probleminio mokymosi metodo ir studijų strategijos.
Keywords: probleminis mokymasis; metodas; studijų strategija