NEĮGALIŲJŲ PROFESINIS ORIENTAVIMAS KAIP PROFESINĖS REABILITACIJOS PASLAUGA - Sargautytė, Rūta; Juozapavičienė, Daiva; Šatienė, Edita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
docentė socialinių mokslų (psichologija) daktarėVilniaus universiteto Klinikinės ir organizacinės psichologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. (8-5) 266 7605El. paštas: ruta.sargautyte@fsf.vu.ltValakupių reabilitacijos centrasVyr. psichologėVaidilutės g. 69, LT-10100 VilniusTel. (8-5) 247 7545El. paštas: daiva.juozapaviciene@reabilitacija.ltValakupių reabilitacijos centrasDirektorėVaidilutės g. 69, LT-10100 VilniusTel. (8-5) 247 7544El. paštas: edita.satiene@reabilitacija.ltVykdant neįgaliųjų socialinės integracijos politiką, 2005 m. Lietuvoje pradėta teikti kompleksinė profesinės reabilitacijos paslauga, apimanti neįgaliųjų profesinį orientavimą. Paslaugų kokybei užtikrinti Valakupių reabilitacijos centras, turintis metodinio centro statusą, rengia ir diegia profesinio orientavimo ir konsultavimo metodiką, skirtingą turintiems negalią asmenims. Straipsnyje pateikiamas Valakupių reabilitacijos centre sukurtos ir išbandytos profesinio orientavimo paslaugos turinys ir metodika, taip pat 109 profesinės reabilitacijos programoje dalyvavusių klientų profesinio orientavimo efektyvumo analizė.
Keywords: profesinė reabilitacija; neįgaliųjų profesinis orientavimas; motyvacija dirbti; motyvacija mokytis profesijos; tikėjimas įsidarbinimo galimybėmis; įsidarbinimas