VYRESNIŲJŲ KLASIŲ MOKINIŲ IR STUDENTŲ LAIKO PERSPEKTYVOS IR KARJEROS PLANAVIMO GEBĖJIMŲ SĄSAJOS - Kairys, Antanas; Urbanavičiūtė, Ieva; Pociūtė, Birutė; Liniauskaitė, Audronė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Socialinių mokslų (psichologija) daktarasVilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT- 01513 VilniusEl. paštas: antanas.kairys@fsf.vu.ltSocialinių mokslų (psichologija) daktarėLietuvos edukologijos universiteto Psichologijos didaktikos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusEl. paštas: ieva.urbanaviciute@gmail.comSocialinių mokslų (psichologija) daktarėVilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT- 01513 VilniusEl. paštas: birute.pociute@fsf.vu.ltSocialinių mokslų (psichologija) daktarėKlaipėdos universiteto Psichologijos katedraS. Nėries g. 5, LT-92227 KlaipėdaEl. paštas: audrone.liniauskaite@gmail.comKarjeros planavimas ir sprendimų priėmimas renkantis profesiją priklauso ne tik nuo gabumų, interesų, vertybių, bet ir nuo to, kaip asmuo atsižvelgia į savo praeities patyrimą, ateities tikslus ir lūkesčius. Šio tyrimo tikslas – ištirti mokinių ir studentų karjeros planavimo gebėjimų ypatumus (karjeros adaptyvumą ir karjeros sprendimų savaveiksmingumą) skirtinguose laiko perspektyvos klasteriuose. Tyrime dalyvavo 203 vyresniųjų klasių mokiniai ir 176 bakalauro pakopos studentai. Remiantis gautais tyrimų rezultatais, buvo išskirti penki laiko perspektyvomis grįsti klasteriai. Nustatyti statistiškai reikšmingi mokinių karjeros adaptyvumo ir studentų karjeros sprendimų savaveiksmingumo skirtumai tarp į skirtingus klasterius patekusių asmenų leidžia naujai pažvelgti į jaunų žmonių karjeros planavimo ypatumus ir parodo, kad laiko perspektyva dažnai nepelnytai pamirštama karjeros tyrimuose.
Keywords: laiko perspektyva; karjeros planavimo gebėjimai; karjeros adaptyvumas; karjeros sprendimų savaveiksmingumas