Universiteto dėstytojų pasitenkinimas darbu, darbo vertybės ir patiriamas darbe stresas - Pociūtė, Birutė; Bulotaitė, Laima; Bliumas, Remigijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Docentė socialinių mokslų daktarė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: birute.pociute@fsf.vu.lt Docentė socialinių mokslų daktarėVilniaus universitetoBendrosios psichologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: laima.bulotaite@fsf.vu.lt Docentas socialinių mokslų daktarasVilniaus universitetoBendrosios psichologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: remigijus.bliumas@fsf.vu.ltAukštojo mokslo plėtra keičia universitetų veiklą bei akademinio personalo vaidmenį ir įtaką. Remiantis šiuolaikiniais dėstytojų patiriamo streso tyrimais pažymėtinas streso paplitimas ir intensyvumas universitetų bendruomenėje. Šio tyrimo rezultatai atskleidė akademinio personalo pasitenkinimą darbu universitete, reikšmingas patiriamo streso įvairiose akademinio darbo srityse ir pasitenkinimo darbu sąsajas. Pasirodo, dėstytojai prioritetą teikia tokioms vertybėms, kaip antai altruizmas, autonomija, pasiekimai. Nustatyta, kad jauni ir vyresni dėstytojai labai skirtingai vertina komfortą ir altruizmą. Jauni dėstytojai taip pat kritiškai vertina atlyginimų sistemą, ypač atlyginimų dydį. Dėstytojai, teikiantys pirmenybę dėstytojų darbo vertybėms ir dažnai patiriantys stresą darbe, yra linkę naudoti racionalią streso įveikos strategiją. Ši įveikos strategija teigiamai susijusi su pasitenkinimu darbu, o emocionali streso įveikos strategija su darbo vertybėmis buvo susijusi neigiamai.
Keywords: pasitenkinimas darbu; stresas; streso šaltiniai; darbo vertybės