Baltijos ir Šiaurės šalių matematikos mokytojų nuostatų lyginamoji studija - Lepik, Madis; Pipere, Anita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
PhD in Mathematics EducationAssociate ProfessorDept of Mathematics, Tallinn UniversityNarva Road 2510120 Tallinn ESTONIA+372 5244762E-mail: mlepik@tlu.eeDoctor of PsychologyProfessorInstitute of Sustainable EducationFaculty of Education and Management, Daugavpils UniversityParades 1-2215400 Daugavpils LATVIA+371 29538049E-mail: anita.pipere@du.lvStraipsnyje pristatoma tarpkultūrinė lyginamoji studija, kurios pagrindinis tikslas – sukurti instrumentą, patikimai matuojantį Baltijos ir Skandinavijos šalių matematikos mokytojų nuostatas, susijusias su pasitenkinimu darbu, mokymu, matematikos dalyku ir matematikos didaktika. Nuostatos, kurias siekiama tirti, čia suprantamos kaip koncepcijos, požiūriai, asmeninės ideologijos ir vertybės, darančios įtaką matematikos mokymo praktikai. Straipsnyje atskleidžiami lyginamosios studijos teoriniai pagrindai ir aptariama pagrindinio tyrimo instrumento – klausimyno – struktūra. Glaustai pristatomi apklausos, kurioje dalyvavo 241 matematikos mokytojas iš Estijos ir 294 mokytojai iš Latvijos, rezultatai. Konstatuojama, kad Latvijos mokytojai konstruktyvistiniam požiūriui į mokymą(si) pritaria šiek tiek labiau negu Estijos mokytojai. Abiejų šalių mokytojai tradicinio mokymo atžvilgiu yra nusiteikę neutraliai. Daroma prielaida, kad gilesnis matematikos mokytojų nuostatų pažinimas galėtų tapti akstinu reformuojant ugdymo turinį ir mokytojų rengimo sistemas.
Keywords: mokytojų nuostatos; lyginamoji studija; konstruktyvistinis požiūris