Produktyvus mokymasis – pedagoginės sistemos bendrojo lavinimo mokykloje kaitos akstinas - Targamadzė, Vilija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
ProfesorėSocialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-O1513 VilniusTel. (8 5) 266 76 25El. paštas: vilija.targamadze@gmail.comStraipsnyje analizuojama produktyvaus mokymosi problematika, siekiant jį atskleisti kaip bendrojo lavinimo mokyklos kaitos akstiną. Aptariama produktyvaus mokymosi metodologinė prieiga, kuri iš esmės remiasi L. Vygotskio kultūrine-istorine koncepcija, grindžiama dviem konceptais – aktualaus vystymosi zona ir artimiausia vystymosi zona. Atskleidžiama produktyvaus mokymosi kilties ir sklaidos istorija, jo tikslas ir savitumas, lyginant su tradicine bendrojo lavinimo mokykla. Pateikiama Lietuvoje parengto produktyvaus mokymosi modelio tikslas ir uždaviniai, atkreipiant dėmesį į jų savitumą palyginti su kitų šalių modeliais, produktyvaus mokymosi sąryšingumas su bendrojo lavinimo mokykla, modeliuojamos produktyvaus mokymosi įgyvendinimo Lietuvos bendrojo lavinimo sistemoje prielaidos, atkreipiant dėmesį į iššūkius šiai sistemai ir parodant produktyvaus mokymosi įgyvendinimo sudėtingumą.
Keywords: produktyvaus mokymosi istorinė ištaka; sklaida; bendrojo lavinimo mokykla; L. Vygotskio kultūrinė-istorinė koncepcija; produktyvaus mokymosi modelis; įgyvendinimo prielaidos