Iššūkis profesiniam orientavimui – naujos profesijos darbo rinkoje - Nazelskis, Eugenijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Socialinių mokslų daktarasVilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklaSaulėtekio al. 22, LTLT-10225 VilniusTel. (8 5) 236 68 89El. paštas: e.nazelskis@gmail.ltStraipsnyje nagrinėjamas profesinio orientavimo visuminės reikšmės didėjimas darbo rinkos sąlygomis. Pagrindžiama, jog profesinio orientavimo teorinės ribos plečiasi, nes darbinės veiklos organizacijos tampa neatsiejama visos profesinio orientavimo sistemos dalimi. Akcentuojama, jog vykstančių pokyčių sąlygomis aktualėja naujų profesijų įtraukiamas į darbo rinką. Profesijų kaita, naujų profesijų atsiradimas darbo rinkoje, asimetrija tarp darbo pasiūlos ir paklausos – papildomi profesinio orientavimo iššūkiai. Atsižvelgiant į naujų profesijų prognozavimo ir įtraukimo į darbo rinką svarbą, straipsnyje konceptualiu lygmeniu pateikiami siūlymai, kaip panaudoti daugiamates informacines duomenų bazes ir OLAP technologiją.
Keywords: profesinis orientavimas; darbo rinka; specialistų pasiūla ir paklausa; OLAP technologijos