Profesinis orientavimas švietimo ir verslo plėtros kontekste - Nazelskis, Eugenijus (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Socialinių mokslų daktarasVilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklaSaulėtekio alėja 22, LT-10225, VilniusTel. (8 5) 236 68 89El. paštas: e.nazelskis@gmail.comStraipsnyje nagrinėjama švietimo ir verslo sąsaja profesinio orientavimo srityje. Pagrindžiama profesinio orientavimo teorijos ir sistemos tobulinimo būtinybė, įvertinant Lietuvos verslo raidą užsienyje ir naujų iššūkių profesiniam orientavimui atsiradimą. Analizuojamas profesinio informavimo ir konsultavimo teorinių ribų, užtikrinančių sklandžią Lietuvos verslo plėtrą užsienyje, išplėtimas. Pateikiama specialistų pasiūlos ir paklausos poreikio subalansavimo, specialistų poreikio stebėsenos vykdymo siūlymų. Pagrindžiamas tikslingumas išplėsti Nacionalinės profesionio orientavimo programos kūrimo dalyvių sąrašą, įtraukiant į darbo procesą socialinius partnerius – asocijuotas verslo organizacijas.
Keywords: profesinis orientavimas; profesinis informavimas; konsultavimas; tarptautinis verslas; Lietuvos ūkio raida; Nacionalinė profesinio orientavimo programa; Profesinio orientavimo strategija