Leono Jovaišos asmenybės koncepcija: lyginamoji analizė - Paulauskas, Rolandas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Docentas socialinių mokslų (edukologijos) daktarasŠiaulių universiteto Edukologijos katedraP. Višinskio g. 25, LT-76265.Tel. (8 41) 59 57 18El. paštas: roland.paulauskas@gmail.comStraipsnyje lyginama profesoriaus Leono Jovaišos asmenybės struktūros koncepcija su įvairių psichologinių pakraipų asmenybės teorijomis. Jame apžvelgiama L. Jovaišos polemika su užsienio asmenybės teoretikų idėjomis, pateikiama pastarųjų kritinė analizė ir nagrinėjami profesoriaus sudarytos asmenybės struktūros ypatumai ir jos pritaikymas edukologijos moksle. Daroma išvada, kad L. Jovaišos asmenybės teorija yra kokybiškai skirtinga nuo straipsnyje aptartų tyrėjų koncepcijų, pasižymi optimizmu bei edukologiniu pritaikymu ir yra išskirtina savo teleologiniu balansu. Asmenybės aktyvumo kryptį nulemia tiek vidiniai, tiek išoriniai mikro- ir makroaplinkos veiksniai. Lyginant su kitomis asmenybės teorijomis, L. Jovaišos asmenybės konstruktas yra vientisas ir nedalomas, o jo sudedamieji elementai vienas kitą sąlygoja ir papildo.
Keywords: asmenybė; asmenybės struktūra; aktyvumas; motyvacija; bruožai