Tiesa – gyvenimo sėkmės veiksnys Leono Jovaišos požiūriu - Tijūnėlienė, Ona (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Profesorė habilituota socialinių mokslų daktarėKlaipėdos universiteto Pedagogikos fakultetoEdukologijos katedraS. Nėries g. 5, LT-92227 KlaipėdaTel. (8~46) 39 86 24El. paštas onatij@one.ltStraipsnyje globalizacijos pasekmių kontekste sprendžiama aktuali žmogaus ugdymo gyvenimo sėkmei problema, sėkmę siejant su tiesos kaip vertybės pažinimu ir jos laikymusi. Remiantis L. Jovaišos mokslo darbais atskleidžiamas visuotinio vystymosi darnos ir ugdymo ryšys. Aptariama žmogaus egzistencijos, kaip ugdymosi skatinamosios jėgos, esmė ir išryškinama keitimosi informacija kaip ugdymo pagrindu ontologinė prasmė. Analizuojama gyvenimo filosofija kaip ugdymo gairė (interpretuojamas visuomeninio gyvenimo integralus pamatas – saviraiška, apibūdinami žmogaus egzistencijos ypatumai).
Keywords: tiesa; vertybė; sėkmė; ugdymas; saviraiška; informacija; Esatis; esamybė