Informacinių komunikacinių technologijų ir nuotolinių studijų metodų diegimas tradicinėse studijose - Mickus, Artūras; Vidžiūnas, Antanas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Gamtos mokslų daktarasVytauto Didžiojo universitetoTaikomosios informatikos katedraVileikos g. 8, LT-44404 KaunasEl. paštas: a.mickus@if.vdu.ltTel.: +370 37 32 79 00Docentas, informatikos mokslų daktarasVytauto Didžiojo universitetoTaikomosios informatikos katedraVileikos g. 8, LT-44404 KaunasEl. paštas: a.vidziunas@if.vdu.ltTel. +370 37 32 79 00Straipsnyje aptariami IKT taikančių studijų aplinkų efektyvumo įvertinimo ir didinimo klausimai. Konstatuojama, kad Lietuvos aukštosiose mokyklose skiriama daug dėmesio IKT diegimui studijų procese, tačiau nepakankamai analizuojamas jų efektyvumas. Pateikiami dažniausiai naudojamų IKT diegimo studijose modelių savybių aprašymai ir aptariami jų pranašumai, trūkumai, realizavimo galimybės, savarankiškų studijų skatinimo priemonės. Remiantis autorių patirtimi, atlikta studentų laiko sąnaudų įvairiems studijų poreikiams analizė, nagrinėjamos savarankiškų studijų skatinimo priemonių naudojimo galimybės ir reikalavimai tokių studijų palaikymo metodinėms priemonėms. Pabrėžiama, kad diegiant studijose IKT, keičiasi studijoms palaikyti reikalingų sąnaudų struktūra ir į tai reikia atsižvelgti planuojant šias sąnaudas bei dėstytojų pedagoginį krūvį.
Keywords: informacinės komunikacinės technologijos; nuotolinės studijos; tradicinės studijos