Filosofui Antanui Maceinai 100 metų - Jovaiša, Leonas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
ProfesoriusHabilituotas socialinių mokslų (edukologijos) daktarasAntakalnio g. 99–44, LT-10218 VilniusTel. 276 84 91Šiuo straipsniu Antano Maceinos 100 metų sukakties proga siekiama apibūdinti jį ne tik kaip žymų Lietuvos filosofą, bet ir kaip pedagogą, teologą, poetą, socialinį veikėją, pelniusį didį autoritetą savo moksliniais tyrimais, giliu mąstymu, gausiais minėtų sričių veikalais, kurie daug dešimtmečių ugdė tų dalykų specialistus, tautos ideologinius, religinius įsitikinimus.Pastaraisiais metais Lietuvos ugdymo veikėjai plačiau susipažįsta su Antano Maceinos pedagoginiais, filosofiniais, teologiniais veikalais, nes jų vis daugiau pasirodo rinkoje. Jo sudėtingas, skaudus gyvenimas mažiau žinomas, nes jis savo krašte veikė apie 10 metų, o Vokietijoje prabėgo daugiau kaip 40 kūrybingo jo gyvenimo metų. Vis dėlto rašyti apie jo gyvenimą 100 metų sukakties proga nėra sunku, nes jis skaidrus, turiningas.