Fundamentinės ugdymo problemos Antano Maceinos pedagogikoje - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarėVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusTel. (8-5) 279 00 42El. paštas: edukologija@vpu.ltStraipsnyje nagrinėjamos A. Maceinos pedagoginės idėjos, apimančios žmogaus sampratą, grindžiamą struktūriniais komponentais (kūnu, psichika ir dvasia), atskleidžiama pedagoginės sąveikos esmė ir ypatumai, atskiriantys pedagoginį veiksmą nuo pedagoginio vyksmo, išryškinamas svarbiausių ugdymo funkcijų – lavinimo ir auklėjimo – pobūdis, suponuojantis skirtingus pedagogo vaidmenis, aptariami vaisingieji ugdymo momentai.
Keywords: žmogaus dimensijos; pedagoginė sąveika; lavinimas; auklėjimas; vaisingieji ugdymo momentai