Antano Maceinos tautinio auklėjimo idėjos globalizacijos kontekste - Aramavičiūtė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. 266 75 25Straipsnyje siekiama išryškinti esmines Antano Maceinos tautinio auklėjimo idėjas ir pagrįsti jų vertingumą šiuolaikinės globalizacijos kontekste. Remiantis sisteminiu principu, įgalinančiu tautinį auklėjimą suvokti kaip vientisą fenomeną, svarbiausias dėmesys straipsnyje sutelkiamas į A. Maceinos tautos ir tėvynės – esminių tautinio auklėjimo sąvokų – sampratos suaktualinimą, į tautinio auklėjimo funkcijų, tikslų ir uždavinių atskleidimą, į efektyvaus tautinio auklėjimo veiksnių ir priemonių apibūdinimą.
Keywords: tautinis auklėjimas; tauta ir tėvynė; tautinė ndividualybė; tautiškas; patriotinis; nacionalinis auklėjimas