Rizikos grupių suaugusiųjų požiūris į mokymąsi - Mickūnaitė, Elena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto Edukologijos katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 3) 732 78 21Straipsnyje pristatomi tyrimo, atskleidžiančio bedarbių rizikos grupių suaugusiųjų požiūrį į mokymąsi,kaip suvokiama mokymosi vertė ir jo teikiama nauda, duomenys. Taikant kokybinį fokusuotų grupių interviu tyrimo metodą siekta apibūdinti šių grupių suaugusiųjų autentišką mokymosi sampratą, paremtą jų pačių supratimu ir socialiniu kontekstu. Išryškėjo, kad rizikos grupėms priklausantys asmenys teigiamai žiūri į mokymąsi ir įžvelgia jo naudą šiuolaikinio žmogaus gyvenime. Tačiau jie linkę mokymosi galimybę perkelti kitiems – jaunesniems, turintiems daugiau pajamų ir aukštesnį socialinį statusą. Be to, mokymosi naudingumą jie tiesiogiai sieja su galimybe paskui įsidarbinti ar išmokti amato, todėl nori mokytis tradiciniu būdu, o ne savarankiškai ar nuotoliniu būdu.
Keywords: mokymasis visą gyvenimą; mokymosi vertė; rizikos grupių suaugusieji; socialinė integracija