Universitetų dėstytojų darbo ir streso ypatumai - Bulotaitė, Laima; Bliumas, Remigijus; Pociūtė, Birutė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Docentė socialinių mokslų (psichologijos) daktarė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. +370 5 266 76 05 El. paštas: laima.bulotaite@fsf.vu.ltDocentas socialinių mokslų (psichologijos) daktaras Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. +370 5 266 76 05 El. paštas: remigijus.bliumas@fsf.vu.ltDocentė socialinių mokslų (psichologijos) daktarė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. +370 5 266 76 05 El. paštas: birute.pociute@fsf.vu.ltNesibaigianti aukštojo mokslo reforma, pokyčiai universitetuose verčia dėstytojus prisitaikyti prie naujų sąlygų ir reikalavimų. Straipsnyje nagrinėjami Lietuvos universitetų dėstytojų darbo stresiškumo ir požiūrio į savo darbą klausimai. Apklausti 255 įvairių universitetų dėstytojai (49 proc. vyrų ir 51 proc. moterų). Apklausa parodė, kad per pastaruosius metus labai padidėjo dėstytojų darbo krūvis visose veiklose (dėstymas, moksliniai tyrimai, projektinė veikla, tarptautinis bendradarbiavimas ir pan.). Nustatytas didelis skirtumas tarp veiklų, kurioms pirmenybę teikia dėstytojai, ir veiklų, kurias prioritetinėmis laiko universitetų administracija. Didžiausią stresą dėstytojams kelia švietimo sistema, menka studentų motyvacija ir didelis darbo krūvis. Nustatyta, kad kuo didesnį stresą patiria dėstytojai, tuo mažiau jie patenkinti darbu.
Keywords: stresas; streso šaltiniai; pasitenkinimas darbu