Pasirengimas vertinti neformaliai ir savaime įgytą kompetenciją - Teresevičienė, Margarita; Zuzevičiūtė, Vaiva; Kabišaitytė, Sandra (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologija)habilituota daktarė Vytauto Didžiojo universitetas K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 37) 327 821Docentė socialinių mokslų (edukologija)daktarė Vytauto Didžiojo universitetas K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 37) 327 821Edukologijos magistrantė Vytauto Didžiojo universitetas K. Donelaičio g. 58, LT-44044 Kaunas Tel. (8 37) 327 821Straipsnyje pristatomi tyrimo, skirto atskleisti universiteto bendruomenės narių požiūrį į savo pasirengimą universitete vertinti neformaliai ir savaime įgytą kompetenciją, rezultatai. Kompetencija apima: individo žinias, įgūdžius ir gebėjimus, patirtį, požiūrius, įsitikinimus ir vertybines nuostatas. Tiriant pasitelkti įvairių šalių mokslinės literatūros kritinė ir sisteminė analizė ir kiekybinis tyrimas – apklausa (anketa). Empirinio tyrimo dalyviai – Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojai ir administracijos darbuotojai. Apklausa atlikta dviem etapais. Ir pirmajame, ir antrajame etape dalyviai įsivertino savo kompetenciją remdamiesi vertintojo kompetencijos aprašu. Palyginus pirmosios ir antrosios apklausos duomenis, nustatytas vertintojų požiūris į savo pasirengimą vertinti neformaliai ir savaime įgytą kompetenciją. Rezultatai rodo, kad mokymas(is) padėjo bendruomenės nariams geriau pasirengti vertinimui. Tačiau, siekiant kokybiškai vertinti, būtina nuolat stebėti jų veiklą, tobulinti vertintojų rengimą.
Keywords: kompetencija; neformalusis mokymasis; neformaliojo mokymosi vertinimas; mokymasis savaime; vertintojas