Jėzuitų gimnazijų mokinių teisingumo nuostatos: patirtis, apmąstymas ir veiksmas - SJ, Virgilijus Saulius Saulius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Vilniaus pedagoginio universiteto magistras,Vilniaus jėzuitų gimnazijos direktoriusDidžioji g. 34, LT-01128 VilniusTel. (8 5) 261 54 36El. paštas: saulius@jesuit.ltStraipsnyje nagrinėjama jėzuitų gimnazijų Lietuvoje mokinių teisingumo patirtis, samprata ir realizavimas kasdienybėje. Remiantis įvairios literatūros analize, jėzuitų norminiais dokumentais, sukurtas Jėzuitų mokyklų mokinių teisingumo nuostatų audito modelis, kuris yra sudėtinė vienos iš trijų bazinės jėzuitų mokyklos vertybės – bendruomeniškumo – dalis. Teisingumas tiriamas atsižvelgiant Šv. Ignaco pedagoginės paradigmos procesinius elementus: patirtį, apmąstymą ir veiksmą.
Keywords: teisingumas; jėzuitai; Šv. Ignaco pedagoginė paradigma; vertybės