Ugdymo tikrovė XX a. pirmosios pusės Lietuvos kaimo bendruomenėje: kasdienis ugdymas kasdienybei - Stonkuvienė, Irena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Lektorė, edukologijos mokslų daktarėVilniaus universitetoUniversiteto g. 1/9, LT-01513 VilniusTel. 8 5 266 76 25Straipsnyje, remiantis kokybinio tyrimo medžiaga, aptariama kasdienė ugdymo tikrovė XX a. pirmos pusės Lietuvos kaimo bendruomenėje. Analizuojama kasdienės fizinės ir materialinės aplinkos įtaka ugdymui. Į XX a. pirmos pusės kaimo kasdienybę lydintį vargà ir skurdą siekiama pažvelgti kaip į specifinį ugdymo veiksnį. Kaip kasdienybės atspindys ir stimulas kaitai aptariami ugdymo tikslai ir uždaviniai.
Keywords: ugdymo tikrovė; kasdienybė; kaimo bendruomenė; tradicinė kultūra