STUDIJŲ PASKOLŲ EFEKTYVUMO VEIKSNIAI - Bikulčiūtė, Rūta; Želvys, Rimantas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Edukologijos magistrėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, VilniusEl. paštas: ruta.bikulciute@gmail.comProfesorius socialinių mokslų (edukologijos) habilituotas daktarasVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, tel. (370) 5 266 7626El. paštas: rimantas.zelvys@fsf.vu.ltAukštojo mokslo masiškumo tendencijos ir valstybinio finansavimo nepakankamumas paskatino aukštąsias mokyklas ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių. Vienas iš populiariausių yra studijų apmokestinimas. Šiomis sąlygomis, siekiant užtikrinti studijų prieinamumą, buvo atsigręžta į studijų paskolas, kurios suteikia galimybę studentams gauti lėšų studijų išlaidoms padengti ir leidžia valstybei taupyti lėšas. Studijų paskolų efektyvumo klausimas aktualus ir Lietuvoje, nes pagal dabartinį studijų finansavimo modelį, dalis studentų moka už studijas savo lėšomis.
Keywords: studijų paskolos; išlaidų pasidalijimas; studijų finansavimas; studentų finansinė parama; efektyvumas