Suicidinių minčių atsiradimas jaunuolių savimonės raiškoje dėl patirtos agresijos šeimoje - Kairienė, Brigita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2004)
Straipsnyje nagrinėjamos jaunuolių savimonės raiškoje atsirandančios suicidinės mintys kaip pirminis galimo suicido komponentas. Nustatomas suicidinių minčių dažnumas pagal jaunuolių lytį ir socialines grupes, nurodomos suicidinių minčių priežastys. Jaunuolių suicidinių minčių dažnumas siejamas su patirta agresija šeimoje. Analizei pasirinktos trys agresijos formos – fizinė, psichologinė, nepriežiūra. Nagrinėjama, kaip skiriasi jaunuolių, patyrusių tėvų agresiją, ir jos nepatyrusių bei mažesnę agresijos patirtį turinčiųjų suicidinių minčių dažnumas.
Keywords: agresyvus elgesys šeimoje; suicidinės mintys; fizinė agresija; psichologinė agresija; nepriežiūra