Šiuolaikinių alternatyvių ugdymo įstaigų samprata ir istorinės ištakos - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2004)
Straipsnyje pateikiama alternatyvių ugdymo įstaigų samprata, išryškinamas poreikis kurti alternatyvias ugdymo įstaigas. Siekiama parodyti jų istorinę raidą, atskleisti ištakas ir sąsajas su XX a. pradžios naujosiomis ir progresyviomis mokyklomis Vakarų Europoje ir JAV.
Keywords: pedagogikos istorija; humanistinis ugdymas; alternatyvi mokykla; Valdorfo mokykla; Montessori