Mokytojų individualaus ir suvokiamo kolektyvinio veiksmingumo sąsajos su perdegimu darbe - Čeponienė, Daiva; Lazauskaitė-Zabielskė, Jurgita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2017)
Straipsnyje pristatomas empirinis tyrimas, kuriuo nagrinėjamas pedagogų savaveiksmingumo ir suvokiamo kolektyvinio veiksmingumo bei įtampos veiksnių sąsajos su perdegimu darbe. Rezultatai atskleidžia, kad mokytojų patiriamas darbinis perdegimas yra susijęs su mokinių tėvais patiriamais konfliktais, o asmeninis perdegimas priklauso nuo santykių su vadovu kokybės. Mokytojų individualus savaveiksmingumas yra susijęs su perdegimu darbe: darbinį perdegimą didina mokytojų tikėjimas, kad jie gali susidoroti su ugdymo proceso iššūkiais ir pokyčiais, o mažina – mokytojų gebėjimas palaikyti tvarką ir drausmę klasėje.
Keywords: perdegimas; savaveiksmingumas; suvokiamas kolektyvinis veiksmingumas; įtampos veiksniai