Tėvų auklėjimo kompetencijos diskursas Latvijos žiniasklaidos erdvėje (2004–2016 m.) - Medne, Dace; Jansone-Ratinika, Nora; Dinka, Ilze (Acta Paedagogica Vilnensia, 2017)
Socialinė ir politinė situacija Latvijoje po įstojimo į Europos Sąjungą 2004 m. skatino pokyčius visuomenėje, kurie sudarė prielaidas požiūrio į šeimą ir į joje vykstančius procesus kaitai. Ši situacija skatina atkreipti dėmesį į teorijoje ir praktikoje vyraujantį diskursą ir ieškoti bei apibrėžti naują auklėjimo šeimoje tyrimų centrą. Nagrinėjamų temų kaita skatina diskusiją apie auklėjimo diskurso vykdytojus – tėvus ir auklėjimo kompetencijos turinį bei formą, tokiu būdu atkreipiant dėmesį į svarbius esamos situaci jos aspektus. Straipsnyje pristatoma reikšmingame Latvijos leidinyje „Mans Mazais („Mano mažylis“), kuriame nuo 1994 m. nuolat skatinamas esamų ir būsimų tėvų auklėjimo diskursas, pateikiama tėvų auklėjimo kompetencijos analizė, kuria siekiama nustatyti ir pavaizduoti dažniausiai taikomus auklėjimo metodus.
Keywords: tėvų auklėjimo kompetencija; šeima; auklėjimas; žiniasklaidos diskursas; ugdymas