Даугмале и Даугавский путь. К проблеме образования городов - Радиньш, Арнис (Archaeologia Lituana, 2003)
Dauguvos žemupio gyvenviečių analizė parodė, kad nėra vienintelio atsakymo į klausimą apie gyvenviečių peraugimą į miestus. Tačiau vienas reikšmingiausių šio vyksmo faktorių yra politinė valdžia. Jis smarkiai veikė Daugmalės ir Gnezdovo gyvenviečių egzistavimą.Galima išskirti keletą Dauguvos žemupio miestų raidos etapų. Pirmiausia čia, kaip ir šiaurės rytų Europoje, tik kiek vėliau, centrų raidai lemiamą reikšmę turėjo užsienio prekyba ir su ja susiję amatai. Kartu su miesto tipo gyvenvietėmis dėl vidaus raidos atsirado ir senieji miestai, kuriuose vyravo valstybinių struktūrų ir politinės valdžios interesai. Dalis išvardytų centrų turėjo visas galimybes tapti miestais. Tačiau tai neįvyko, nes natūrali raida buvo dirbtinai nutraukta.