Gyvūnų kaulai ir kauliniai dirbiniai iš vikingų laikotarpio Tornimäe gyvenvietės Saremos saloje - Luik, Heidi; Maldre, Liina (Archaeologia Lituana, 2020)
Archeologiniai tyrinėjimai Tornimäe gyvenvietėje, esančioje rytinėje Saremos salos dalyje, vyko 1963, 1968 ir 2004 m. Didžioji dalis kasinėjimų metu aptiktų radinių yra datuojami vikingų laikotarpiu. Tarp radinių daugiausia buvo keramikos fragmentų, aptikta keletas metalinių bei kaulinių dirbinių, taip pat nemažai gyvūnų kaulų. Dauguma žinduolių kaulų buvo naminių gyvulių, beveik pusė kaulų buvo avių / ožkų, o galvijų, kiaulių ir arklių kaulų aptikta mažiau. Laukinių sausumos gyvūnų kaulų fragmentų vos keletas, dažniau medžioti tiktai ruoniai, be to, aptikta ir paukščių bei žuvų kaulų. Didžioji dalis kaulinių dirbinių rasta atliekant osteologinės medžiagos tyrimus. Jie gana paprasti, nereikalaujantys specialių kauladirbio įgūdžių ir greičiausiai yra pasigaminti pačių jų naudotojų, o dirbinių pobūdis ir paskirtis atspindi pajūryje įsikūrusios gyvenvietės specifiką bei poreikius.