Tarmyno punkto samprata - Mikulėnienė, Danguolė; Čepaitienė, Agnė (Baltistica, 2021)
Straipsnyje aprašoma tarminių punktų sampratos kaita, t. y. parodomas kelias, kuriuo eina Lietuvos vietinių kalbos variantų duomenų bazės, arba Tarmyno, modelio kūrėjai, kad Lietuvių kalbos atlaso (LKA) punktai virstų Tarmyno punktais. Pastarieji, pasitelkus GIS priemones, Tarmyne traktuojami jau kaip Thiesseno poligonai (angl. Thiessen polygons). Remiantis šia Thiesseno poligonų metodika, Tarmyne išlaikyta LKA punktų ir punktų tinklo samprata, kuri yra labai artima Antano Salio dar XX a. viduryje sudarytam punktų tinklui. Tarmyne kompleksiškai taikomos GIS priemonės leidžia objektyviai įvertinti punktų gyvybingumą, kuriuo remiantis galima statistiškai patikimai prognozuoti vietinių kalbos variantų kaitą.
Keywords: lietuvių kalba; dialektologija; duomenų bazė Tarmynas; LKA punktas; punktų tinklas; GIS; punkto gyvybingumas