Tvirtapradžiai a, e Kuršaičio žodynuose - Strockis, Mindaugas (Baltistica, 2019)
Lietuvių kalbos akcentologijos vadovėliai dažnai teigia, kad balsiai a ir e su tvirtaprade priegaide ne dvigarsiuose neegzistuoja. Programinėmis priemonėmis ištyrus suskaitmenintus F. Kuršaičio žodynus (vokiečių-lietuvių, 1870–1874, ir lietuvių-vokiečių, 1883) matyti, kad bent jau Kuršaičio aprašytoje Mažosios Lietuvos lietuvių kalboje tvirtapradžiai a ir e ne dvigarsiuose yra realus ir gerai paliudytas kalbos faktas. Didelę dalį žodžių su šiais tvirtapradžiais balsiais sudaro įvairios kilmės skoliniai ir geografiniai pavadinimai (páslas, áptas, telegráfas, gimnázija, Galátija, Ázija ir t. t.)
Keywords: lietuvių kalba; akcentologija; kirčiavimas; Kuršaitis; priegaidė