Lietuvių ir latvių kalbų trankieji priebalsiai: lokuso lygčių rezultatai - Urbanavičienė, Jolita; Indričāne, Inese (Baltistica, 2015)
Straipsnyje pirmą kartą lietuvių kalbos trankieji priebalsiai tiriami lokuso lygčių (locus equations) metodu, kuris akustinės fonetikos tyrimuose plačiai taikomas tiek balsių ir priebalsių koartikuliacijos lygiui nustatyti, tiek priebalsių artikuliacijos vietai tirti. Be to, tai pirmasis lyginamasis lietuvių ir latvių kalbų trankiųjų priebalsių tyrimas, atliktas pagal tą pačią metodiką. Straipsnyje pateikiama abiejų baltų kalbų priebalsių akustinė klasifikacija, sukurta remiantis universaliais Tarptautinės fonetikų asociacijos (TFA) sukurtais principais. Abiejų kalbų lokuso lygčių rezultatai lyginami pagal tris kriterijus: balsingumą, palatalizaciją ir artikuliacijos vietą.
Keywords: lietuvių bendrinė kalba; latvių bendrinė kalba; akustinė fonetika; lokuso lygtys; trankieji priebalsiai; balsingumas; palatalizacija; artikuliacijos vieta