Das Problem der gotischen Diphthonge ai, au und die litauischen Lehnwörter kvietỹs „Weizen”, kliẽpas „Laibbrot” - Balaišis, Vytautas (Baltistica, 1994)
GOTŲ KALBOS DVIBALSIŲ ai, au IR LIETUVIŲ SKOLINIŲ kvietỹs IR kliẽpas PROBLEMAStraipsnyje bandoma nustatyti gotų kalbos dvibalsių ai ir au virtimo monoftongais e ir o laiką. Remiantis gotų skoliniais kvietys (< gotų hwaiteis) ir kliẽpas (< gotų hlaifs), manoma, kad gotų žodžiai jau pirmajame šimtmetyje buvo *hweiteis ir *hleifs, iš jų kilo lietuvių *kveitys ir *kleipas. Vėliau dvibalsis ei virto ie, iš čia turime kvietys ir kliepas. Gotų Vulfilos laikų rašyba neatspindėjo dvibalsių monoftongizacijos. Monoftongizuoti dvibalsiai buvo rašomi ai ir au dėl graikų ortografijos įtakos, nes graikų αι jau buvo tariamas kaip ε.