Lietuvos laisvinimo veikla XX a. penktajame dešimtmetyje: Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas 1944–1950 - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2007)
Tai ankstesniojo straipsnio tęsinys, jame toliau atskleidžiamos Lietuvos laisvinimo veiklos Vakaruose užuomazgos, kilimas ir plėtotė penktajame dešimtmetyje. Pirmojoje dalyje buvo kalbama apie Amerikos lietuvių tarybą (ALT). Antrojoje dalyje parodoma Vokietijoje atsikūrusio Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK’o) politinė veikla, jo parama organizuojantis lietuvių karo pabėgėliams — politiniams tremtiniams į Lietuvių tremtinių bendruomenę (LTB), Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmtakę.