MVD vidaus kariuomenės 4-osios divizijos antrasis veiklos periodas. 1946 m. - Starkauskas, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 1998)
1946 m. pradžioje tiek partinė, tiek čekistinė vadovybė ir Maskvoje, ir Vilniuje suprato, kad jų laukia ilgas varginantis karas su mūsų partizanais. Nepasisekė įvykdyti ne tik fantastiško L. Berijos plano „nacionalistinį ginkluotąjį pogrindį sutriuškinti per dvi tris savaites“, bet ir daug realesnių planų padaryti tai per kelis mėnesius, pusę metų. Reikėjo kažką daryti. Tas „kažkas“ – pastovių įgulų įkūrimas apskričių centruose ir daugelyje valsčių centrų.