Adelės Dirsytės pedagoginis darbas (1939–1946) - Grickevičius, Artūras (Genocidas ir rezistencija, 2019)
Straipsnyje atskleidžiamas mokytojos ir rezistentės A. Dirsytės pedagoginis darbas. Tai iki šiol nebuvo tinkamai padaryta. A. Dirsytė 1939–1946 m. dirbo penkiose mokymo įstaigose. Kadangi tuo laikotarpiu būta net keturių politinių tarpsnių, mokytojų darbą labai veikė ideologinių nuostatų kaita, ypač stalinistiniais metais. Taigi mokytojos A. Dirsytės darbo istorija iš  dalies atspindi Lietuvos pedagogikos raidos tendencijas. A. Dirsytės pedagoginė veikla buvo ryškiausia antruoju stalinistiniu laikotarpiu. Ji peržengė režimo nustatytas pedagogikos normas bei ribas: mokytoja ne tik nuosekliai skleidė humanistines vertybes, bet ir atvirai skatino katalikiškąjį maldingumą, surengė slaptą užklasinį tikybos mokymą ir, ko gera, netiesiogiai skatino burtis į bendruomeninę religinę praktiką. Tai vertintina kaip aktyvus priešinimasis mokinių ugdymo sovietizacijai ir ateizacijai.